Seppä Liiga on Happeen, O2JKL:n ja Suomen Erotuomariklubin ylläpitämä liiga keski-suomen alueen nuorille salibandyn pelaajille.

Säännöt

Salibandyliiton säännöt sisä-suomen sarjoihin löydät tästä: https://salibandy.fi/fi/sarjat/alueelliset-sarjat/sisa-suomi/

P14-P13 (5v5) ja P12 (4v4) ikäluokat

Peliä pelataan 5vs5 -pelinä. Kaukalon koko 5vs5 peleissä pituus 36m-40m pitkä ja 18-20m leveä.
Peliaika 3x15min, lentävät vaihdot. P12 peliä pelataan 4vs4, peliaika on 2x15min ja kaukalon koko 30x15m – 32x16m (huom! ei maalinpienennys elementtejä).
Peli katkaistaan aina maalivihellyksestä, jäähyistä ja tuomari katkaisee pelin esim. laitojen kaatumisen tai loukkaantumisten vuoksi. Ottelun viimeinen minuutti on tehokasta peliaikaa.
Maalieron kasvaminen neljään maaliin 5vs5 -pelissä ei aiheuta toimenpiteitä pelaajamäärän suhteen, mutta kelloa ei enään pysäytetä maaleista ellei ero kavennu alle 4 maaliin. Maalieron kasvaessa neljään maaliin 4vs4 -pelissä, saa häviöllä oleva joukkue ottaa yhden lisäpelaajan kentälle. Mikäli lisäpelaajan ollessa käytössä maaliero kaventuu kahteen maaliin, tulee lisäpelaaja ottaa pois kentältä ja ottelua jatketaan jälleen 4vs4 -pelinä. Ottelu keskeytyy, mikäli ottelua on pelattu 2 erää tai enemmän peliaikaa ja maaliero on 12 maalia. Ottelun lopputulokseksi jää keskeytyshetkellä vallinnut tilanne.
Ottelut voivat päättyä tasan, eikä niissä pelata jatkoaikaa tai voittomaalikilpailua. Kummallakin joukkueella on oikeus yhteen 30 sekuntia kestävään aikalisään.
Ottelut pelataan Salibandyliiton pelisääntöjen mukaan liigaamme sovelletuilla poikkeuksilla.

P11-P9 (4v4) ikäluokat

Peliä pelataan 4vs4 pelinä.
P11-P9 peliaika on 2x15min ja kaukalon koko 30x15M-32x16M.

Pelissä pelataan 1,5 minuutin vaihtoja. Vaihdot suoritetaan toimitsijan vihellyksestä ja peli katkeaa siksi aikaa. Peliä pyritään jatkamaan siitä kohtaa, missä peli oli vaihdon viheltämishetkellä joko kiistapallolla tai vapaalyönnillä.
Peliä ei katkaista maaleista. Tuomari voi katkaista pelin esim. laitojen kaatumisen tai loukkaantumisten vuoksi. Joukkueilla on pelissä yksi 1min aikalisä ja sen voi käyttää vain vaihdon aikana ja se pitää ilmoittaa tuomarille ennen vaihtoa tai heti vaihtovihellyksen jälkeen. Kaukalon koko 24m-30m pitkä ja 12m-15m leveä.
Ottelun viimeinen vaihto on tehokasta peliaikaa.
Maalieron kasvaessa neljään maaliin 4vs4 -pelissä, saa häviöllä oleva joukkue ottaa yhden lisäpelaajan kentälle. Mikäli lisäpelaajan ollessa käytössä maaliero kaventuu kahteen maaliin, tulee lisäpelaaja ottaa pois kentältä ja ottelua jatketaan jälleen 4vs4 -pelinä.
P11-P9 sarjoissa käytetään maalinpienennyselementtejä, jotka saadaan liitolta.
Ottelut voivat päättyä tasan, eikä niissä pelata jatkoaikaa tai voittomaalikilpailua. Ottelu keskeytyy, mikäli maaliero nousee 12 maaliin. Ottelun lopputulokseksi jää keskeytyshetkellä vallinnut tilanne.
Sääntöjä opetetaan ohjaamalla, ei rankaisemalla. Jos rikotulla pelaajalla on selvä maalintekotilanne, niin tuomitaan rangaistuslaukaus. Epäurheilijamaisesta käytöksestä voidaan viheltää 2min jäähy.
Otteluissa pelataan salibandyliiton pelisääntöjen mukaan kuitenkin liigaamme sovelletuilla poikkeuksilla.

P8 (3v3) ikäluokka

Sarjassa P8 kaukalon koko on 10x20m ja ottelun peliaika on 2x15min. Sarjassa käytetään myös maalinpienennys elementtejä. Säännöt muuten samat kuin P11-P9 ikäluokissa.

Vakuutukset ja salibandyliitto

Jokaisella pelaajalla tulee olla vakuutus tai liiton pelipassi johon sisältyy vakuutukset.
Joukkueet, jotka pelaavat pelkästään meidän kortteliliigaa (ei liiton aluesarjaa), maksavat joukkueelle Junioreiden ryhmäpelipassin 120€/joukkue (max 30hlö/joukkue). Vakuutus kattaa kortteliliigan ja harjoitukset. https://salibandy.fi/fi/palvelut/pelaajalle/pelipassit-pelaajalle/

Laskutus

Turnauksen järjestelyvastuussa oleva joukkue maksaa salivuoron. Syyskauden tuomarimaksut laskutetaan joukkuekohtaisesti lokakuun loppupuolella. Tuomarikulut laskuttaa Suomen erotuomariklubi oy.

Joukkueen osallistumisen hinta liigaan on 195€/koko kausi tai 120€/puolikas kausi. Seppä Liigan laskutuksesta vastaa salibandyseura O2-Jyväskylä. Hintaan ei sisälly vakuutuksia/salibandyn ryhmäpelipassia.
Jos haluat muuttaa osallistumisen koko kaudesta puolikkaaseen kauteen, niin peruutuksen voi ilmoittaa 1.12.2023 mennessä osoitteeseen seppaliiga@gmail.com.

Käyttäytyminen turnauksessa

Tässä on listattuina käyttäytymissääntöjä turnauksien aikana:

§ Tuomarointipalaute: antakaa tarvittava tuomaripalaute vasta pelin jälkeen tuomareille ja palautteen voi antaa rakentavasti keskustellen askarruttavasta tilanteesta. Voitte myös laittaa s.postilla palautetta info@erotuomariklubi.fi tai seppaliiga@gmail.com Ei siis huudella asiattomuuksia tuomareille otteluiden aikana, koska se haittaa niin oman joukkueen pelaamista kuin tuomareidenkin työskentelyä. Tuomarin sana on otteluissa ”laki” ja heidän antamat päätökset otetaan vastaan asiallisesti.

§ Turnausjärjestäpalaute: antakaa tarvittava järjestäjäpalaute vasta pelin jälkeen jos mielessäsi on askarruttava asia tuloksiin, käyttäytymiseen jne. liittyen. Palautteen voi antaa rakentavasti keskustellen askarruttavasta asiasta. Ja annetaan työrauha turnausjärjestäjille eikä häiritä heidän työskentelyään asiattomuuksilla. Asiaton käytös ei muuta otteluiden lopputuloksia eikä vaikuta niiden syntymiseen.

Jos joukkueessasi on y-pelaajia (P15-P12 yli neljä, P11-P8 yli kolme) niin heistä on hyvä kertoa vastapuolen valmennukselle ennen ottelun alkua ja kysyä onko asia hyväksyttävää vastapuolen kannalta. Otteluiden aikana ei huudella vastustajille asiattomuuksia (pelaajat, valmentajat) ja pelataan rehdisti ja vastustajaa kunnioittaen. Tuomareilla on oikeus antaa huonosta käyttäytymisestä rangaistus joukkueelle.

§ Yleistä: kyseessä on juniori liiga joten aikuisilla on suuri vastuu olla roolimalleina nuorille omalla käyttäytymisellään. Seppä liigassamme on ehdoton nollatoleranssi rasismiin, sukupuoleen liittyvissä asioissa, kiusaamiseen ja asiattomaan käytökseen joita ovat mm. asiaton kielenkäyttö, asiaton käyttäytyminen toista henkilöä kohtaa (Nämä säännöt koskevat myös pelien ulkopuolella). Pidetään pelit siistinä ja annetaan palaute asiallisen rakentavasti jos sellaiseen on tarvetta. Seppä liigan pelit ovat harjoitusotteluita joukkueille, joista kukaan ei voita muuta kuin hyvän mielen. Joten muistetaan ettei oteta liigan otteluita liian vakavasti jottei tule ylilyöntejä kenenkään osalta. Tärkeintä on että pelaajat saavat harjoitusotteluita ja iloisen mielen kivasta yhteisestä tekemisestä.

§ Sanktiot: mikäli jos pelaajat, valmentajat, toimihenkilöt rikkovat räikeästi ylläolevia sääntöjä toistuvasti omalla käyttäytymisellään niin joudumme asettamaan heille määräaikaisen toimintakiellon Seppä liigaan.